Essays24.com - Term Papers and Free Essays
Search

Big Data: More Disadvantages Than Advantages? (dutch)

Essay by   •  November 9, 2015  •  Research Paper  •  1,993 Words (8 Pages)  •  1,473 Views

Essay Preview: Big Data: More Disadvantages Than Advantages? (dutch)

Report this essay
Page 1 of 8

Big data: meer nadelen dan voordelen?

The emergence of social media in the middle of 2000s created opportunities to study social and cultural processes and dynamics in new ways. For the first time, we can follow imaginations, opinions, ideas, and feelings of hundreds of millions of people. We can see the images and the videos they create and comment on, monitor the conversations they are engaged in, read their blog posts and tweets, navigate their maps and follow their trajectories in physical space. And we don’t need to ask their permission to do this, since they themselves encourage us to do by making all this data public (Manovich, 2011).

Ondanks wat de naam doet vermoeden is big data niet zo zeer hele grote data, maar meer het vermogen om in datasets te zoeken, gegevens te aggregeren en datasets samen te voegen en op deze manier patronen in de data te zien. Maar waar komen deze data vandaan? Volgens Lohr (2012) verdubbelen de data elke twee jaar en worden zij gecreëerd door zowel bestaande als nieuwe bronnen, zoals auto’s en elektrische meters. De informatie die verzamelt wordt bestaat onder andere uit locatie, beweging, vibratie, temperatuur en zelfs chemische veranderingen in de lucht. Volgens Stevenson (2012) is ongeveer 80 procent van de nieuwe data ongestructureerd. Zij bestaan uit tweets, reviews over producten, likes op Facebook. Er moet volgens hem dus gebruik gemaakt worden van de juiste technieken om deze data te ordenen en manipuleren.

Ondanks wat de naam doet vermoeden is big data niet zo zeer hele grote data, maar meer het vermogen om in datasets te zoeken, gegevens te aggregeren en datasets samen te voegen en op deze manier patronen in de data te zien. Zoals blijkt uit het citaat van Manovich is big data zowel utopisch als dystopisch. Aan de ene kant kan big data bijvoorbeeld een hoop nieuwe inzichten binnen de wetenschap opleveren. Aan de andere kant wordt big data gezien als een bedreiging voor de privacy en een nieuwe manier van bedrijven om hun macht te vergroten (boyd & Crawford, 2012). In dit paper zullen zowel de voordelen en de nadelen van big data belicht worden.

Volgens Manovich (2011) is een groot voordeel aan big data dat er niet meer gekozen

hoeft te worden tussen de grootte van de data en de diepte van de data. Dankzij big data kan van miljoenen personen gedetailleerde informatie gevonden en opgeslagen worden. Ook Mayer-Schönenberger en Cukier (2013) zien dit als het grootste voordeel van big data. Voor big data was het nodig om steekproeven te gebruiken wanneer er sprake was van grote aantallen. Dit omdat de middelen die beschikbaar waren niet in staat waren zeer grote aantallen te verzamelen, organiseren, op te slaan en te analyseren. Dankzij big data is dit nu wel mogelijk. Wanneer alle gegevens gebruikt worden, in plaats van steekproeven, ontstaat de mogelijkheid om details te zien die bij het gebruik van kleinere hoeveelheden niet zichtbaar waren. Er ontstaan bijvoorbeeld bepaalde subcategorieën of deelmarkten uit de data, waar met het gebruik van steekproeven geen conclusies uit getrokken kunnen worden. Big data kan er dus voor zorgen dat onderzoeken in de toekomst makkelijker en betrouwbaarder uitgevoerd kunnen worden.

Big data kunnen ook helpen met het voorspellen van bijvoorbeeld economische trends. Wanneer er bijvoorbeeld op Google minder gezocht wordt op het aanvragen van een uitkering of wanneer er minder gezocht wordt naar banen, kan dit het einde van een economische recessie betekenen. De data van Google kan zo’n trend een week tot twee weken eerder ontdekken dan de officiële statistieken van de overheid (Bollier, 2010).

Big data kan ook nuttig zijn voor het verbeteren van de gezondheidszorg. Volgens Bollier heeft big data positieve gevolgen voor zowel de gezondheid van de hele bevolking als voor de persoonlijke gezondheid. Dankzij big data kan de verspreiding van bijvoorbeeld de griep beter gemonitord worden aan de hand van patiëntendossiers in ziekenhuizen en zoekopdrachten naar de griep op Google. Op individueel niveau zorgt big data ervoor dat er betrouwbaardere en actuele informatie over de kwaliteit en kosten van gezondheidszorg te vinden is. Zo heeft Consumer Reports magazine een systeem opgezet dat medische zorg beoordeelt.

Niet alleen voor de wetenschap en de gezondheidszorg ontstaan er meer mogelijkheden door big data, maar ook voor de markt. Met het gebruik van big data kunnen bedrijven hun advertenties en aanbiedingen persoonlijk en hiermee dus klantgerichter maken. Wanneer je bijvoorbeeld op de website Dictionary.com zoekt op het woord ‘depressie’, installeert deze site 223 cookies op jouw computer zodat andere websites jouw kunnen benaderen met antidepressiva (Pariser, 2011). Ook gebruiken bedrijven big data om bijvoorbeeld de aandelenmarkt beter te kunnen inschatten en op deze manier meer geld te verdienen. Big data hebben dus ook voor de markt veel voordelen.

Het gebruik van big data door bedrijven leidt ook tot nadelen. Allereerst ontstaat er een

ethische kwestie wanneer bedrijven big data gebruiken, namelijk of big data de privacy van mensen niet te veel schaadt. Alles wat door mensen op sociale media of andere websites wordt geplaatst kunnen bedrijven zien en vervolgens gebruiken. Ook wetenschappers kunnen gebruik maken van persoonlijke informatie van mensen die zijn verzameld met behulp van big data. Ondanks dat mensen deze informatie zelf online plaatsen, is het de vraag of het ethisch verantwoord is deze informatie zomaar te gebruiken en te publiceren. Door bewakingscamera’s, smarpthones en smartwatches die gebruik maken van grote datasets zal de grens tussen het publieke en de privésfeer minder duidelijk worden. Wanneer een persoon in zijn eigen huis gebruik maakt van bijvoorbeeld Facebook, gebeurt dit niet langer meer in de privesfeer van het eigen huis, omdat alles wat deze persoon op Facebook doet wordt opgeslagen in (publieke) datasets (Boillier, 2010).

Een andere kwestie is dat big data niet alleen bepalen welke advertenties wij te zien krijgen en dus wat wij kopen, maar dat zij ook steeds meer ons leven gaan bepalen. De gepersonaliseerde nieuwsberichten op Facebook worden voor veel mensen een belangrijke bron van informatie en nieuwssites passen hun headlines persoonlijk aan mensen aan. Youtube geeft suggesties voor bepaalde nieuws- en muziekvideo’s, Couverts.nl raadt bepaalde restaurants aan en datingssites bepalen welke potentiële partners aan jou aangeboden worden. Algoritmes gaan dus bepalen waar we over praten, waar we eten en wie we ontmoeten. Op deze manier gaan algoritmes dus steeds meer ons leven bepalen (Pariser, 2011).

Manovich (2011) noemt nog een ander nadeel aan big data, namelijk dat het de illusie van objectiviteit creëert. Big data zijn

...

...

Download as:   txt (12.4 Kb)   pdf (155.1 Kb)   docx (12.7 Kb)  
Continue for 7 more pages »
Only available on Essays24.com