Carrefour S.A
Essay by Oskar Master • February 29, 2016 • Case Study • 345 Words (2 Pages) • 968 Views
CARREFOUR S.A.
Carrefour aloitti toimintansa 1960 – luvulla yhdellä suurella supermarketilla, ja vuonna 1963 se avasi ensimmäisen hypermarkettinsa, jossa myydään sekä ruokaa että muita tuotteita. Suuren suosion myötä Carrefour kasvoi nopeasti ja vuonna 1972 se oli avannut 16 liikettä. Koska Ranskassa alettiin rajoittamaan kasvua lainsäädännöllä ja myös kilpailu lisääntyi, Carrefourin johtajat alkoivat harkita laajentumista muihin maihin. Vastineena rakennuslupien rajoituksille, Carrefour investoi joint venture – muotoisiin yhtiöihin sekä perusti myös franchising – periaatteella toimivia liikkeitä. Kilpailun lisääntyminen oli Carrefourille ongelmallista, koska arvion mukaan kuluttajien tarpeet huomioiden, markkinoilla ei ole enää tilaa uusille hypermarketeille.
Carrefourin ongelmaksi laajenemisen suhteen voi osoittautua sen korkea velkaantuneisuus. Velkaantumisaste on luku, joka osoittaa kuinka paljon yrityksen rahoituksesta on velkoja suhteessa yrityksen omaan pääomaan. Mitä suurempi on tunnusluvun arvo, sitä korkeampi on yrityksen velkaantuneisuus. Carrefourilla tunnusluvun arvo on jokaisena vuonna yli 200, mikä voidaan katsoa heikoksi arvoksi. Jos velkaantuneisuus on korkea, se voi rajoittaa Carrefourin kasvumahdollisuuksia tulevaisuudessa. Se ei välttämättä saa rahoittajilta lisälainaa tulevia laajentumisia varten, koska rahoittajat pitävät korkeaa velkaantuneisuutta riskitekijänä.
Lisäksi Carrefourin nettokäyttöpääoma on ollut kaikkina tarkastelun vuosina negatiivinen. Käyttöpääoma osoittaa päivittäisen likviditeetin, joka yrityksellä on käytettävissä liiketoimintaan. Carrefourin tapauksessa siis lyhytaikaiset velat ovat suuremmat kuin sen rahoitus- ja vaihto-omaisuus. Yleisesti mitä pienempi käyttöpääoma on, sitä tehokkaammin yritys toimii. Negatiivinen nettokäyttöpääoma voidaan kuitenkin tulkita myös riskialttiiksi rahoitusstrategiaksi, koska lyhytaikaiset velat ovat varoja suuremmat. Esimerkiksi Carrefourin tapauksessa kyseessä on kasvava yritys, mikä näkyy varaston arvojen vuotuisissa suurissa kasvumäärissä. Myyntisaamiset eivät ole juurikaan kasvaneet tarkastelun aikavälillä, mutta varaston kasvussa näkyy yrityksen laajentuminen.
...
...