Japan
Essay by 24 • November 14, 2010 • 3,950 Words (16 Pages) • 1,604 Views
InnehÐ"ÒllsfÐ"¶rteckning
InnehÐ"ÒllsfÐ"¶rteckning 2
Inledning 3
Sammanfattning 4
AllmÐ"¤nt 5
Japans industriella 6
struktur
Faktorer som bidragit 11
till Japans framgÐ"Òngar
JÐ"¤mfÐ"¶relse mellan 14
Sverige och Japan
KÐ"¤llfÐ"¶rteckning 18
Bilaga 19
Inledning
Sverige Ð"¤r nu i en djup lÐ"Ògkonjunktur, med massor av "sparpaket". DÐ"¤rfÐ"¶r tyckte jag att det skulle vara intressant att titta pÐ"Ò just en av vÐ"¤rldens stÐ"¶rsta och starkaste marknadsekoÐ'nomier och se vad som skiljer den mot Sverige. Jag valde inte USA utan Japan som kommer lite i skymundan mot den stora jÐ"¤tten i VÐ"¤st.
Jag kommer att ta upp lite om fÐ"¶retagsstruktur d v s om de Ð"¤r konglomerat eller ej, stort eller litet o s v. Sedan tÐ"¤nkte jag ta upp lite om instÐ"¤llningen till arbete hos japanerna, d v s hur deras traÐ'ditioner Ð"¤r i fÐ"¶rhÐ"Òllande till arbetet.
PÐ"Ò det hÐ"¤r sÐ"¤ttet tÐ"¤nkte jag pÐ"Òvisa vad som gÐ"¶r Japan till en relaÐ'tivt solid ekonomi. Jag vill ocksÐ"Ò visa vad som gjort att Japan har haft sÐ"Ò otroliga framgÐ"Òngar speciellt efter andra vÐ"¤rldskriget.
Sammanfattning
Japan Ð"¤r ett relativt litet land, men Ð"¤ndÐ"Ò har det utvecklat en vÐ"¤lÐ'digt stark ekonomi. Bristen pÐ"Ò tillgÐ"Òngar och det isolerade lÐ"¤get har lett till att japanerna mÐ"Òste ha en effektiv handel Ð"¶ver grÐ"¤nÐ'serna.
Japan har ett vÐ"¤lutvecklat industridepartement som samarbetar dagligen med industrin och fungerar som ett samordnings- och rÐ"Òdgivningsorgan.
De stora industrigrupperna stÐ"Òr fÐ"¶r hÐ"¤lften av Japans fÐ"¶rÐ"¤dlingsÐ'vÐ"¤rde, men bara ca 1/5 av sysselsÐ"¤ttningen. Detta beror frÐ"¤mst pÐ"Ò att industrigrupperna tillÐ"¤mpar livstidsanstÐ"¤llning och senioriÐ'tetsÐ'systemet vilka Ð"¤r mycket kostsamma, men ger mÐ"Ònga fÐ"¶rdelar bl a effektiva arbetare. Industrigrupperna samarbetar med smÐ"Ò- och medelstora fÐ"¶retag, de hjÐ"¤lper dem med bl a finansiering och rÐ"ÒdÐ'givning. I gengÐ"¤ld arbetar de mindre fÐ"¶retagen lojalt fÐ"¶r de stora och blir som ett slags sÐ"¤kerhetsomrÐ"Òde fÐ"¶r dem.
De flesta japanerna sparar fÐ"¶r en oviss framtid, dÐ"¤rfÐ"¶r att de ej har nÐ"Ògon speciell social trygghet genom staten, endast en folkÐ'pension pÐ"Ò ca 3816 kr/mÐ"Ònad. Genom detta sparande blir banÐ'kerna enormt kapitalstarka och dÐ"¤rfÐ"¶r Ð"¤r just de 4 stÐ"¶rsta bankerÐ'na i vÐ"¤rlden jaÐ'panska. Det genomsnittliga sparkapitalet fÐ"¶r en japansk familj Ð"¤r ca 354 000 kr. Deras marginalskatt Ð"¤r endast ca 10% vilket motiÐ'verar Ð"¶vertidsarbete och mer sparande, dÐ"¤rfÐ"¶r arbetar japanerna ca 6 h mer Ð"¤n t ex europÐ"©er.
Det finns mÐ"Ònga faktorer som har bidragit till Japans framgÐ"Òngar framfÐ"¶r allt efter andra vÐ"¤rldskriget bl a den stabila stÐ"¤llningen inÐ'ternationellt, den effektiva inrikespolitiken, nÐ"¤ringssystemet, styrÐ'ningen av fÐ"¶retagen och de effektiva arbetarna.
JÐ"¤mfÐ"¶r man Sverige och Japan sÐ"Ò Ð"¤r det, det lite stÐ"¶rre landet med 8 miljoner inv. mot det lilla landet med en enorm befolkning pÐ"Ò 125 miljoner. Det lilla landet har en BNP som Ð"¤r ungefÐ"¤r 17 gÐ"ÒngÐ'er sÐ"Ò stort. FÐ"¶retagen fÐ"¶r ocksÐ"Ò en mycket vÐ"¤nligare politik mot grovarbetarna och de lÐ"ÒgavlÐ"¶nade. De har ocksÐ"Ò en mera demoÐ'kratisk beslutsfattning. I Japan vÐ"Ògar de skjuta till pengar i dÐ"Òliga tider, bÐ"Òde till teknikimport och fÐ"¶r att Ð"¶ka konsumtionen.
JAPAN
AllmÐ"¤nt
Det som karakteriserar Japan Ð"¤r frÐ"¤mst trÐ"Òngboddhet, fÐ"¶rekomsten av naturkatastrofer och bristen pÐ"Ò naturtillgÐ"Òngar. Japan har ca 125 miljoner invÐ"Ònare pÐ"Ò en total markyta av 378000 km2 varav ca 80% bestÐ"Òr utav berg- och skogsomrÐ"Òden.
BefolkningstÐ"¤theten Ð"¤r i verkligheten hÐ"¶gst i vÐ"¤rlden och detta Ð"¤r frÐ"¤mst i storstÐ"¤derna. I och med detta blir fÐ"¶ljden en mycket hÐ"Òrd konkurrens pÐ"Ò nÐ"¤stan alla omrÐ"Òden. Detta mÐ"¤rker man ocksÐ"Ò i nÐ"¤Ð'ringslivet och Ð"Òterspeglas Ð"¤ven i de Ð"¶verlevnadsmÐ"¶jligheter som ligger i en stark konkurrenskraft. Gruppbildning Ð"¤r en naturlig procedur i en sÐ"Òdan omgivning. Fast det Ð"¤r ju ocksÐ"Ò sÐ"Ò att japaÐ'nerna under mÐ"Ònga generationer har lÐ"¤rt sig leva med trÐ"ÒngboddÐ'het, Ð"¶msesidig fÐ"¶rstÐ"Òelse och harmoni. Ett resultat av detta beroÐ'ende Ð"¤r t ex uppbyggnaden av ett rakt nedstigande relationsnÐ"¤t mellan fÐ"¶retagen inom en fÐ"¶retagsgrupp.
Folk lever under ett stÐ"¤ndigt hot av naturkatastrofer, som jordÐ'bÐ"¤vningar, tyfoner, Ð"¶versvÐ"¤mmningar o s v. OsÐ"¤kerheten har geÐ'nom tiderna lÐ"¤rt folk att spara fÐ"¶r en oviss framtid och leva sÐ"Ò flexibelt som mÐ"¶jligt. Det Ð"¤r
...
...