Raport Activitate
Essay by Ramona Mirela • January 22, 2017 • Essay • 834 Words (4 Pages) • 947 Views
Raport activitate
Studentă:
Universitatea-gazdă: Institutul de Stat de Limba Rusa Pushkin, Moscova
Specializarea: Limba rusa de afaceri
An universitar: 2016-2017
M-a fascinat mereu ideea de cunoaştere a altor culturi şi mi-am dorit mereu sa pătrund în mediul de viaţă a altor oameni şi să învăţ, lăsându-mă înconjurată şi observând. În toamna anului 2015 am aflat despre posibilitatea de a participa pentru un semestru de 3 luni în străinătate, luând parte la programul Acord Bilateral Federatia Rusa-Romania. Am văzut asta ca pe o oportunitate şi astfel am aplicat pentru o bursă la Institutul de stat de limba rusa, Pushkin din Moscova.
De ce Rusia? De ce Moscova? Pentru că am considerat că limba rusa va constitui un avantaj si pentru că am auzit numai cuvinte de laudă la adresa Institutului „Pushkin”. Însă lista de motive ar putea continua şi nu ar trebui sa mă rezum doar la aspecte legate de experienţa universitară. Moscova, pentru că este un oraş fascinant, o metropolă în adevăratul sens al cuvântului şi un loc de pelerinaj pentru turişti din toate colţurile lumii, dornici să descopere un crâmpei de istorie şi legendă printre zidurile superbului oraş.
Am aşteptat cu nerăbdare începerea semestrului, iar ziua mult aşteptată în care mi-am luat bagajele şi am pornit la drum spre această aventură a sosit. Era sfarsitul lunii septembrie, iar odată ajunsă în Moscova mi-am ocupat primele cu activitatile administrative.. Organizarea tuturor acestor evenimente, începând de la cursurile de orientare pentru studenţi şi culminând cu festivitatea începerii anului care a purtat un caracter solemn şi somptuos, a fost impecabilă. Atenţia la detalii a personalului administrativ m-a uimit într-adevăr, aceştia făcând tot posibilul să ne ajute pe noi, studenţi veniţi din toate colţurile lumii, să ne cunoaştem şi să ne împrietenim. Am primit sfaturi şi ajutor în selectarea cursurilor pentru programa şcolară a semestrului şi orice nelămurire a fost tratată cu un deosebit interes.
Cursurile au început şi lucrurile au intrat pe un făgaş normal; o rutină plăcută s-a instalat. Profesorii au fost mereu punctuali şi foarte interesaţi ca noi să înţelegem ceea ce ni se predă. Am observat cu timpul că accentul se punea nu neapărat doar pe transmiterea informaţiei profesor-student, ci mai degrabă pe stârnirea interesului studenţilor şi provocarea la discuţii în contradictoriu, care mereu duceau la concluzii valoroase. Fiecare curs a fost interesant în felul său şi s-au creat adevărate legături de amiciţie şi respect între noi, studenţii şi profesori. Ba mai mult, după o vreme s-au conturat legături de prietenie între colegii ce participau la aceleaşi cursuri, tocmai datorită faptului că eram cu toţii încurajaţi să discutăm în contradictoriu dar respectuos între noi în cadrul cursurilor. Astfel am ajuns să ne respectăm şi să formăm un colectiv în adevăratul sens al cuvântului, pentru ca la urmă, când totul era pe sfârşit, să ne întristăm pentru fiecare dintre cei care îşi încheiau „sejurul” şi se întorceau acasă.
Pe tot parcursul studiului profesorii au găsit metodele potrivite să ne determine să studiem, dar totodată să ne ajute să ne pregătim mai bine pentru examenele ce urmau să vină. Modul de evaluare al profesorilor, cu mici excepţii, era flexibil şi ni s-a dat posibilitatea de a câştiga puncte în plus pentru examen, ba mai mult în unele situaţii de a scăpa de examen cu totul. Ni se dădeau sarcini săptămânale, constând în eseuri, cercetări sau activităţi interactive în cadrul cursurilor, iar în final dacă profesorul considera că studentul a fost suficient de diligent în pregătirea acestora, îl răsplătea. Eu am găsit aceasta metodă foarte corectă şi consider că mi-a fost de mare ajutor, mai ales având în vedere faptul că trebuia sa mă pregătesc pentru examene la 7 materii.
...
...