Ashtanga Vinyasa Yoga in Eindhoven (dutch)
Essay by Dirk Berkers • October 14, 2015 • Creative Writing • 10,196 Words (41 Pages) • 1,297 Views
[pic 1]
ASHTANGA VINYASA YOGA IN EINDHOVEN
Door Vera van den Hanenberg en Dirk Berkers
C-BC2 – Lucienne Kleisen
FHC – N2 – 2014/2015
Inhoudsopgave
Inleiding
- Methodologische verantwoording
- Definities
- Yoga
- Centrale vraag en deelvragen
- Deelvraag 1: Waarom kiest de tribe voor ashtanga vinyasa yoga in plaats van een andere vorm?
- Deelvraag 2: Beoefent de tribe ashtanga vinyasa yoga ook buiten de lessen om?
- Deelvraag 3: Wat zijn de artefacten, handelingen en betekenissen binnen de tribe?
- Deelvraag 4: Voelt de tribe zich met elkaar verbonden?
- Deelvraag 5: Wat zijn de vooroordelen over mensen die yoga beoefenen?
- Centrale vraag: Op welke wijze heeft ashtanga vinyasa yoga invloed op het dagelijks leven van de tribe?
- De tribe
- Conclusie
- Cadeautjes
- Bijlagen
Inleiding
Gedurende onze tweede periode in het derde leerjaar volgen wij het vak ‘Be Connected’. Voor dit vak verdiepen wij ons in een specifieke tribe om verborgen betekenissen te ontdekken. Het doel is dan ook om verder te kijken dan het zichtbare en het aanwezige.
Graag willen wij Tessa Custers bedanken voor de hulp die zij ons heeft geboden bij het verdiepen in de door ons gekozen tribe.
In dit rapport verdiepen wij ons in de gekozen tribe. Na een uitleg van de werkwijze wordt toegelicht wat yoga is en welke tribe wij hebben onderzocht. Vervolgens komen wij toe aan onze centrale vraag en deelvragen die worden afgesloten met de conclusies en ‘cadeautjes’.
1. Methodologische verantwoording
Om onze invulling van yoga te vinden hebben we gezocht naar online en offline bronnen, zoals bijvoorbeeld websites en tijdschriften. Daarnaast hebben wij zelf geparticipeerd in een les ashtanga vinyasa yoga om ervaring op te doen. Tijdens lessen waar wij niet aan deelnamen, hebben wij geobserveerd. Om eventuele verschillen te ontdekken hebben wij lessen in Eindhoven en Someren bezocht. Na afloop van deze lessen hebben wij met verschillende deelnemers gesproken en zijn er met sommige deelnemers interviews afgenomen met behulp van een topicslijst. Wij hebben bewust gekozen voor het gebruik van topics zodat het interview zo organisch mogelijk kon verlopen. Daarnaast zijn er enkele interviews afgenomen na een les bikram yoga in Eindhoven. Tot slot zijn er in het centrum van Eindhoven 15 enquêtes afgenomen.
2. Definities
Gedurende ons rapport gebruiken wij het begrip ‘tribe’. Om te verduidelijken wat wij onder dit begrip verstaan, staat hier onder de definitie die wij geven aan dit woord.
Tribe: een netwerk van mensen die met elkaar zijn verbonden door samen te komen op een bepaalde locatie om een bepaalde handeling uit te voeren.
Voor ons is de tribe in dit geval mensen die ashtanga vinyasa yoga beoefenen in Eindhoven. Zij komen op maandagavond of op zondagochtend bijeen dankzij ‘De Yogameisjes’, een initiatief van Lianne van Genugten en Tessa Custers.
3. Yoga
Voor wij ons richten op het onderzoek, is het van belang om aan te duiden hoe wij yoga opvatten. Hiervoor hebben wij gebruik gemaakt van online bronnen.
Het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken. Dat is een kernachtige samenvatting van yoga. Yoga is niet alleen een sport; het is een filosofie, een leefwijze. Het beoefenen van yoga kan leiden tot een natuurlijke staat van zijn, waarin het leven in zijn geheel kan worden ervaren. Dit is een spiritueel bewustzijn waarmee Vereniging Yogadocenten Nederland yoga omschrijft. Tijdens yoga wordt geprobeerd met aandacht het lichaam te voelen. Het gaat om bewustwording. (Yoga Utrecht 2014)
Yoga is niet enkel voor de geest. Ook het lichaam wordt getraind. Met behulp van yoga krijgen beoefenaars meer kracht, uithoudingsvermogen en souplesse. Het lichaam krijgt de kans zich te ontspannen, te herstellen en op te laden.
Binnen yoga zijn er zes verschillende takken. Binnen deze takken zijn talloze vertakkingen en vormen te vinden. De hoofdlijnen bestaan echter uit hatha yoga (houding), bhakti yoga (toewijding), raja yoga (discipline), jnana yoga (bewustzijn), karma yoga (onbaatzuchtigheid) en tantra yoga (kosmische liefde). Wij spitsen ons toe op ashtanga vinyasa yoga, een vorm van yoga die valt onder hatha yoga. (Yoga Online, 2014) (ABC-of-yoga, 2014) (Yoga spirit Leiden, 2014)
Voor ons onderzoek richten wij ons op een tribe binnen yoga. Namelijk mensen die ashtanga vinyasa yoga beoefenen. Ashtanga vinyasa yoga is een van de eerste vormen van yoga die in groepsverband werd gegeven. Het gaat bij deze vorm om beweging gebaseerd op de ademhaling, de leidraad bij iedere houding. Er wordt gebruik gemaakt van een vaststaande reeks houdingen, zogeheten asana’s. Elke houding wordt voorbereid door de voorafgaande. Door deze opeenvolging ontstaat er een ‘flow’. Mensen kunnen zich naar binnen keren voor meditatieve doeleinden. Door de intensieve manier van bewegen wordt er innerlijke warmte gecreëerd waardoor beoefenaars kunnen zweten. Op deze manier zuiveren zij hun lichaam. Ashtanga betekent ‘achtvoudige pad’. Deze naam verwijst naar de ‘Yoga Sutra’ van oprichter Patanjali. De acht takken, van het achtvoudige pad, hebben bijvoorbeeld te maken met het oefenen van de ademhaling. Vinyasa wordt letterlijk vertaald als beweging en ademhaling samen. (Yoga Maya, 2014) (Yoga Nederland, 2014)
Ashtanga vinyasa yoga kan overal beoefend worden. De enige voorwaarde is veel ruimte, zodat iedereen zijn of haar yogamatjes kwijt kan.
4. Centrale vraag en deelvragen
Om meer inzicht te krijgen in de tribe hebben wij een centrale vraag en een vijftal deelvragen opgesteld. Alvorens wij de centrale vraag beantwoorden, geven wij eerst antwoord op de deelvragen. Met deze inzichten kunnen wij de centrale vraag beantwoorden.
4.1 Deelvraag 1: Waarom kiest de tribe voor ashtanga vinyasa yoga in plaats van een andere vorm?
...
...